Pranajama – kontrolisana plovidba na talasima Daha

Pranajama – kontrolisana plovidba na talasima Daha


Momenti kada izgubimo strpljenje, kada smo nečim iznenađeni, šokirani, pod naletom snažnih emocija, obično su praćeni sugestijom onih koji nam najbolje žele, a ona glasi – diši. To je i pojednostavljivanje one stare dobre – „Izbroj do deset“. Ali najpre stani i umiri se. Vrati se sebi, dišiiiii! Ovo je tek samo jedan od načina na koji fokusirano i kontrolisano, svesno disanje može da nam pomogne.
U jogičkoj tradiciji kontrola disanja je neizostavan deo prakse. Same tehnike disanja nazivaju se pranajamom pranayama), a spominju ih Bhagavad Gita, Vede, Patanđalijeve Joga Sutre, budizam... Celi svet ih je priznao i prigrlio, naročito savremeni čovek jer je u njima prepoznao način da se na jednostavan način regeneriše i energizuje.

A šta je pranajama?

Joga znači unija, i to asana, pranajame i meditacije. Za asane je većina nas upućena da su to joga položaji. Meditacija kao pojam se često sreće. A pranajama?
Pranajama je složena od sledećih sanskritskih reči:
-          „prana“ – snaga, vitalna energija
-          „ajama“ – proširiti,  ili pak „jama“ - kontrolisati
Dakle, pranajamom voljno usmeravamo, širimo ili kontrolišemo pranu – životnu energiju.

Prana - temelj našeg života

Ako padne kvalitet pranei zdravlje našeg organizma se urušava. Mudraci su to prepoznali i uveli praktikovanje kontrole disanja koje često pored udaha - PURAKA i izdaha - RECHAKA, podrazumeva i pauzu, odnosno zadržavanje daha, pod nazivom KUMBHAKA.
Dok s jedne s trane prana označava neutralnu energiju celog kosmosa, sveopštu, koja prožima i nas i našu okolinu, drugo značenje prane se odnosi na Jastvo. U tesnoj je vezi sa pranom koju udišemo, zajedno sa kiseonikom, i koju izdišemo a tom prilikom ona je izmenjena našim unutrašnjim stanjem. Njeno kretanje je od nosnice do vrha srca.
Ako se vodimo time da čovek prosečno udahne 15 puta u minuti, onda za vazduhom dnevno posegnemo oko 21 600 puta! Interesantan je podatak da postoji i jedna posebna grana  joge koja se bavi disanjem – svara joga. Ona na naročit način objašnjava uticaj disanja na događaje, energiju, svest, mentalna, emotivna stanja... Pošto preovlađuje verovanje da je naš životni vek određen brojem ciklusa pranajame, posebna pažnja se posvećuje nastojanju da izdisaj bude što duži. Tako štedimo pranu i produžavamo život. Jedino čovek koji je u samadiju, u stanju bez disanja, može živeti beskonačno.

Pre nego što počnete...

Pre praktikovanja pranajame, neophodno je najpre savladati potpuno jogi disanje. Ono se radi na sledeći način: udahnemo, napunimo donji deo pluća, pri čemu se stomak ispupčuje. Sledeći stepen podrazumeva punjenje srednjeg  dela pluća kada rade međurebarni mišići koji šire grudni koš. Potom ispunimo i gornji deo pluća čime blago podižemo i ključne kosti. Pri izdisaju vodimo se obrnutim redosledom - spuštamo ključnjače, skupljamo grudni koš pa uvlačimo stomak. Veoma važno je da sve vreme ove vežbe kičma  bude prava, približno osećaju da ste „zakačeni“ za teme glave.
Savladajte i trbušno disanje koje su mnogi od nas još od perioda novorođenčeta zaboravili. U udobnom položaju, pravih leđa izdahnite skroz uvlačeći stomak uz pomoć trbušnih mišića. Pustite vazduh da sam od sebe uđe u pluća, što će dovesti i do širenja stomaka u svim pravcima i ispupčivanje unapred. Kada krene momenat izdisaja, svesno i namerno napregnete trbušne mišiće kako biste skroz izdahnuli. Nakon toga nastavite sa normalnim udisajem.  Tehnika je efektna jer njome punite veći deo pluća, a imate najmanji utrošak energije, a pri tom vrlo jednostavna.

Pomoć u sveobuhvatnom zdravlju

U čemu nam to pranajama najviše pomaže:

-          održava telesno zdravlje
-          povećava apsorpciju kiseonika, jača hemoglobin
-          snaži kardiovaskularni sistem
-          normalizuje krvni pritisak
-          pročišćava krv
-          stabilizuje i usklađuje rad nervnog sistema
-          doprinosi procesu isceljenja
-          jača imunitet
-          otklanja stres i napetost
-          balansira čakre i smanjuje energetske blokade
-          osvežava i podmlađuje naše ćelije
-          utiče na kvalitet sna


Kao što vidite, brojni su benefiti kontrolisanog, svesnog disanja. Prosto vas mame da i sami na sebi isprobate. No, da li pranajama nosi sa sobom i određene rizike? Da, ako se radi nestručno i sa napetošću. Uvek je preporučljivo, makar isprva, učiti i raditi je uz nekoga ko je iskusan poznavalac i praktičar.


Ukoliko su Vam se javila pitanja, nedoumice ili biste jednostavno da probate i primenite ove moćne i delotvorne tehnike, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Imajte na umu da svaka kvalitetna promena zahteva upornost  i ne dolazi preko noći, ali su dobrobiti dalekosežne.

Joga Om, Jelena Ilić - 063 1898998


Коментари

Популарни постови са овог блога

Izaberi disanje po svojoj meri